Budapest och dammsugare.

Som nämnt i tidigare inlägg så är det min mors och min brors dag idag. Och på min brors jobb så har det tydligen blivit lite av tradition att man bjuder på något gott på sin födelsedag, och så ville han naturligtvis också göra och bad mig åstadkomma något. En tårta var lite mycket tyckte han men lite fina bakverk skulle passa. Jag funderade lite och kom fram till att det fick bli något jag själv gillar, nämligen budapest-bakelser och dammsugare. Jag tycker dessutom att det var alltför längesen jag gjorde dessa trevliga saker. Min bror nappade lyckligtvis på min idé, och så fick det bli!

 

De fick mest gott betyg, en av dem var inget stort fan av dammsugare och min bror fick dubbelt upp, två tyckte att det blev lite mycket, vilket jag förstår för båda är ganska mäktiga, och en tyckte att jag skulle skicka in receptet på dammsugarna till Delicato för det var minsann den godaste dammsugaren hon någonsin ätit!
Sådetså ;)

 


Limetårta i grönt.

Idag är det den där dagen som infaller en gång om året då alla mammor får chans att bli lite extra uppvaktade, Mors Dag. Jag har aldrig varit så värst seriös med den här dagen, eller speciella dagar överhuvudtaget, bortsett från födelsedagar förstås, just för att de är så överskattade. Min mamma har ju turen att fylla år runt den dagen varje år, dvs i morgon tillsammans med min storebror. Idag blev det därför middag med hela familjen och ett rejält presentkalas då alla mina tre syskon plus mamma fyller år i maj månad. Och jag och pappa får så snällt vänta ett tag på våra dagar. Mamma tyckte att jag kunde göra en tårta, och det ville jag ju självklart! Det fick bli en enkel limetårta med philadelphiafrosting i, runt och på, dekorerad med, väldigt passande, limeskivor.


 

Jag älskar idén med olika nyanser av en färg i tårta! Vackert.

 

 


Till syster.

Förra onsdagen tog sig min syster ut tonåren och fyllde 20. Hon ville därför bjuda familjerna på lite kalas, och undrade om jag kunde göra både smörgåstårta och söt-tårta. Även om tiden är knapp när jag jobbar så ville jag naturligtvis göra det.
Kombinationen choklad och banan (som är helt fantastisk) är en av hennes favoriter och hon ville gärna ha det. Hon gillade den jag gjorde till hennes 18års dag med, om jag inte minns helt fel, chokladbotten, banan, chokladkräm och täckt med vit choklad och grädde. Jag gjorde dock en annan variant, en chokladbotten med banan i, ett tunt lager kola emellan, täckt med mörk chokladglasyr.



Den blev klart godkänd!


Smörgåstårtan ville hon gärna ha en liknande den jag gjorde till hennes student, men med mitt minne kunde jag inte komma ihåg vad jag hade i, men räkfyllning blev det i alla fall! Utöver det hade jag ett lager med skinkfyllning (som var gud så god), mjukost och ägg (sådär faktiskt). Den smakade väldigt bra, och smörgåstårta är mycket mer mättande med egenbakat bröd!
Denna gången kom jag också ihåg att skriva upp vad jag hade i.

 



Syrrans sambo, som älskar smörgåstårta, ville helst att den skulle vara stor som en häst.
Det blev dock lite svårt med förvaring för den, så han fick nöja sig med en plåtstor!

 

 

 


Tiden försvinner mellan fingrarna.

Med ett heltidsjobb och två trötta barn så räcker inte tiden alltid till. Och för att inte tala om orken, och tröttheten som visar tydliga tecken även på mig. Därav inget pysslande, mer än i trädgården, och knappt något bakande.
I detta inlägget kommer de två senaste verken jag gjort, "cupcakes" till en god vän beställda av hennes sambos/killes/fästmans dotter, och en konfirmationstårta beställd av en trevlig kvinna på min mammas jobb.

Först ut är "cupcakes" med stjärnor. De är fyllda och täckta med kokoskräm och vaniljsmörkräm (dock inte min, jag valde chokladsmörkräm och kokos) med grädde på toppen. Beställaren tyckte att jubilaren (som blev 26) skulle få en vit med blå stjärnor med ett S på. Jag gjorde S.et, med glömde sedan bort det lik förbaskat! Men det var inget att göra åt. De vart nöjda i alla fall.

 

Näst ut är en konfirmationstårta som är fylld med blåbärsmousse (blåbär, råsocker, grädde) och vaniljkräm, täckt med grädde och marsipan. Jag fick helt fria händer gällande denna tårta, det enda var att det skulle vara vit marsipan.
Jag får lätt beslutsångest när jag får helt fria händer och velar och velar, så det tog ett tag innan jag kom på hur den skulle vara. Och resultatet var enligt mig hyfsat. Spritsning är inte riktigt min grej, än. Jag får öva, när tiden finns.
Beställaren verkade i alla fall nöjd, och det är det viktigaste!

 

 

I söndags plockade jag även de första rabarberna för säsongen och gjorde rabarberpaj. Till det hade jag gjort vaniljglass, och det satt sannerligen fint i kistan!
Nåväl, kan hända att det kommer en uppdatering här efter helgen, jag får nämligen göra både smörgåstårta och tårta till min fanstastiska syster som blir 20 år idag!
Hurra hurra hurra!

 

 


RSS 2.0