Godisveckan fortsätter.

Jag går på högvarv och vill bara stå i köket dagarna i ända, men med två barn och en hund så funkar inte riktigt det. I alla fall inte om man ska hålla alla nöjda. Jag har flyt nu och skulle kunna göra hur mycket som helst och bara ge bort, men som sagt, det hinns inte med.

Förra året när jag läste bageri/konditori så fick vi prova på att göra praliner, och den enda killen i gruppen gjorde en saffranskola och fyllde sina mörka pralinskal. Den föll mig i smaken! Jag gjorde den aldrig hemma förra året, dels hade jag ont om tid, jag var en höggravid med uselt humör, mina apelsinpraliner lossnade inte helt och dessutom så hällde min underbara dotter vatten i min tempererade vita choklad (vatten och choklad är inte kompisar) så jag struntade i det. Men nu passade jag på och (känn min lycka) alla praliner släppte formen! Det gjorde min dag.
Utöver dem blev det också chokladrutor (typ fudge) med hasselnötter.





Behöver jag säga att jag älskar julen? ;)



Julvecka, och lördag varenda dag.

Jag älskar sötsaker. Alla som känner mig kan intyga detta. Och nu när julen snart är här så blir jag ännu mer galen i söta saker. Efter att det senaste ha gjort och skickat iväg tårtor och ett par kakleveranser så får jag nu baka och pyssla åt mig själv. Det gillar jag.
Julgodis är oerhört enkelt och fantastiskt gott! Och jag gör nog endast eget godis när julen närmar sig, vilket egentligen är väldigt dumt.
Tanken var att jag skulle göra lingonkola, men jag glömde köpa lingon, och jag vet faktiskt inte ens vart jag hittar det? Så det fick bli hallonkola.
Och vit chokladfudge. Som jag tidigare nämnt så är jag inget större fan av vit choklad, men den här var otroligt god! Men sen är det ju fudge också, och fudge kan jag minsann äta.



Jag får nog av sötsaker, det är säkert, även om vissa skulle påstå det motsatta.
Mörk choklad skulle kunna vara ett undantag.


Något som är synd är att min käre sambo inte är någon fantast av sånt här. Så han har lite svårt att dela min entusiasm över ett riktigt lyckat godisskapande. Eller bakande.
Eller som förra året när jag gav mig fasen på att lyckas med de där mintkyssarna. Han tyckte mest att jag slösade med ingredienser ;)
I år gör jag för övrigt inga mintkyssar.
Punkt.




Tema: Basket.

Min mammas arbetskollegas son fyllde 15 år igår och till honom fick jag göra en tårta med något i basketväg.
Och det blev (som jag hoppas syns) en basketplan med korg och ett antal basketbollar. Nu hade jag ju förstås hunnit packa in tårtan innan jag kom på att jag skulle fota, så det blir en tårta i folie idag. Basketkorgen fick följa med bredvid då jag inte riktigt litade på att den skulle hålla sig stående i ett dygn.
Fyllningen blev så enkel som vaniljkräm, hallonsylt och grädde.




Nu pausar jag tårtbaket fram till januari eller så, och håller mig till kakor och, det bästa av allt, julgodis!



Doptårta i "pojkfärger".

I går var jag på dop, och inte på vilket dop som helst utan ett dop för en alldeles speciell liten gosse som jag har fått den stora äran att bli gudmor/fadder till. Det känns stort. Jag fick dessutom äran att göra tårtorna som jag fick ganska fria händer till.
Det blev tårtor med kokoskräm, chokladsmörkräm och marängsmörkräm i.
Och den där marängsmörkrämen är ganska bra, men den är oerhört jobbig att göra. Jag har gjort den en gång innan, men tyckte då att den smakade för mycket smör, men jag gav den en chans till och minskade smöret, och det blev bra. Jag vispade dock sönder mitt finger (!?), skitvisp. Den ska vispas över vattenbad till 65 grader, men denna gången gav jag upp vid 60 grader, och vad jag märkt så gör de där 5 graderna ingen skillnad.





En dopbebis såklart, med (jag försökte) tummen i munnen och likadana klossar jag hade till min flickas doptårta
(med skillnaden att jag då hade namnet, nu siffrorna 1, 2 och 3).
Makroner också (sådär fina ;)) med kokoskräm.



Enkeltårtan är i grönt och vitt (om det nu inte syns).

 

 


1 december och kalender.

Det vore konstigt om någon missat att det är första dagen på sista månaden av detta året idag. Och i och med denna dag så är det många därute som har öppnat en lucka och avnjutit (tryckt i sig) en bit choklad, då en chokladkalender finnes i många hem runt om i landet. Jag har ätit choklad, fast inte från en kalender. Min dotter har inte en sådan. Det finns ingen anledning till att hon, som är tre år, skulle äta choklad varje dag. Det är vansinne.
Nej, nu för tiden finns det till och med färdiga leksakskalendrar att köpa, där man får en liten pryl varje dag. Fast en sådan har hon minsann inte heller. Totalt meningslöst.
Hennes är gjord här hemma med kärlek, precis som förra året, med skillnaden att det är påsar av tyg i år. Min sambo anser att jag skämmer bort min lilla flicka, men där håller jag inte med. Visst, hon får en liten present varje dag, men faktum är att många av de saker hon får är saker hon faktiskt skulle fått ändå.
Dessutom så blir livet mycket enklare om jag får pyssla, det bara är så :)

Placeringen fick bli i vår inte allför vackra hall (fd trappuppgång),
där det helst inom ett år ska bli vitt.

 



Överraskning till en som fyllde 30.

Jag fick äran att göra en tårta till en överraskningsfest av min väninnas sambo. Hon föreslog en motorcykel, då han äger en, och sa att han gillar öl. Nedan följer min tolkning.

Färgerna på tårtan hade jag problem med, men jag bestämde mig till slut för att de fick gå i samma färger som toppern.
Mina tankar om hur motorcykeln skulle bli gick åt skogen, då jag inte tänkte på tyngden av socker, men slutresultatet blev ganska okej trots det. Jag fick dessutom höra att födelsedagsbarnet sparade den, så godkänd antar jag?
However, båda tårtorna har en ljus botten och den översta tårtan är fylld och täckt med nougatmousse och chokladsmörkräm och den understa med björnbärsmousse och vit chokladsmörkräm.


I lördags var leveransen.
Och bara för att påminna er; att dricka och köra är inte okej, det hade min motorcyklist inga planer alls för ;)
Han hade dessutom ett meddelande med sig som löd; Ey! Have a nice party. Stay off the wheels.

 


 

 


RSS 2.0